betaalbare sloep huren linge boot

WATERKAARTEN EN VAARROUTES.

Tussen Doornenburg en Gorinchem ligt de rivier De Linge. De Linge kronkelt door een prachtig Hollands en erg divers landschap. Door de diversiteit in het aanbod is er aan vaarroutes geen gebrek.

Bij Lingesloep Leerdam geven wij u daarom graag persoonlijk advies over de Lingeroute. Hieronder treft u alvast enkele inzichten.
De Linge is op z'n mooist als je deze vanuit een Lingesloep kunt bekijken!

  RIVIER DE LINGE

De Linge is een uiterst divers en interessante rivier. Traagstromend en gereguleerd.. maar toch kunnen we spreken van een stroming, zeker wanneer het veel geregend heeft en de poldergemalen de polders leegpompen in de Linge! Dan stroomt het wat sneller als anders. Of wanneer bij de Oosterburen veel geregend heeft en al dat water migreert richting Nederland. Ook dan zien we het Lingepeil stijgen.

Download gratis onze kaart met enkele must-see plekken langs rivier de Linge

  Lingeroute stroomopwaarts

Stroomopwaarts voert de Linge u langs eerst langs Heukelum en dan langs Leerdam. Daar kunt u even aanleggen om de glasblazerij nabij de Lingedijk in de haven te bezoeken waar u van dichtbij de vakmanschap kunt bewonderen van de kunstenaars die glas met de mond en het ouderwetse handwerk tot iets moois brengen. Verder langs de route stroomopwaarts komt u eerst langs Asperen en dan langs de keersluizen van Asperen. Dit zijn zeer bijzondere keersluizen want deze kunnen tegen de stroming en waterdruk in dicht gedaan worden. Er zijn nog maar enkele van dit type sluizen ter wereld.

Na Asperen merkt u dat de Linge wat smaller word en wat meer door het betoverende landschap begint te slingeren. U komt dan langs de plas bij Acquoi en daarna vaart u langs Rhenoy. Net na Rhenoy treft u Lingeterras RustWat aan uw linkerhand. Daar is het heerlijk toeven met een vers kopje koffie of thee en u kunt wellicht een toiletbezoek plegen. Terwijl u langs overhangende treurwilgen en half verscholen statige landhuizen vaart komt u uiteindelijk bij Beesd uit. Het ligt eraan hoe laat u vertrokken bent met uw gezelschap maar meestal is het hier tijd om terug te keren naar onze haven.

 

  Lingeroute stroomafwaarts

Vanuit onze haven vaart u stroomafwaarts eerst met een wijde bocht om de Koornwaardplas heen. Doordat de Koornwaard vroeger een steenfabriek was is daar altijd de klei afgegraven die nodig was, helaas is de plas afgesloten voor pleziervaart. Verder stroomafwaarts ziet u de Linge breder worden en voert de tocht u langs Kedichem -door de bewoners zelf Kekem genoemd- en daarna voert de tocht zich langs Spijk en daarna Arkel. U volgt de Linge met de bocht mee naar links en vaart u vervolgens onder de Betuwelijn en de A15 door. Daarna merkt u aan alles dat u Gorinchem begint te naderen en tenslotte ziet u de oude binnenstad voor u met als eerste de Korenbrug, dan de Visbrug en tenslotte de Peterbrug. U waant zich in vroeger tijden met de trapgeveltjes en monumentale gebouwen aan beide zijden in de smalle Lingehaven. Aan het einde treft u een sluisje, het is niet toegestaan om daar naar buiten te schutten dus dit word het keerpunt in uw tocht maar eerst kunt u van een fijn kopje koffie of thee genieten op het haventerras van Le Bon Appart. Op de terugweg verbaast u zich over de dingen die u op de heenweg gemist had.

  Meerdaagse Lingetocht

Deze tocht voert u stroomopwaarts maar dan keert u niet bij Beesd. U vaart vlak na Beesd onder het immens brede viaduct van de A2 door en meteen daarna merkt u dat de Linge nog smaller gaat worden en ook slingert de mooiste rivier van Nederland zich nog meer door het landschap. Kort na de A2 ziet u aan uw linkerhand een drijvende aanlegsteiger. Deze hoort bij LANDGOED MARIËNWAARD waar u heerlijk kunt wandelen. Door verder te varen voert de tocht u steeds dieper de Betuwe in en komt u eerst langs Tricht waar u net onder de spoorbrug door aan uw linkerhand Bistro De Lachende Gans treft met een aanlegsteiger en verder aan uw rechterhand het stadje Geldermalsen. U kunt doorvaren langs de ballenlijn want hierna is de Linge alleen nog maar geschikt voor sloepen of zeer kleine motorjachten en dat belooft dus wat. Terwijl het betoverende landschap aan u voorbij trekt doemt dan langzaam het stadje Buren op en tevens het keerpunt van de reis en uw overnachtingsplek. In Buren treft u verschillende hotelletjes aan waar het goed toeven is en vaart u de volgende dag dezelfde route terug.

Meer over de omgeving: www.lingestreek.nl

betaalbare sloep huren linge boot

ONBEZORGD OP REIS

Lingesloep Leerdam ontzorgt u graag. Ongeacht de gelegenheid. Samen bespreken wij met u de wensen en denken met u mee. Van het wegvaren tot het aanmeren, en ook erna!

natuurgebied rivier linge boot sloepen huren

DE MOOISTE PLEKJES

Bij ons is een sloep huren veel meer dan gewoon een 'sloep huren'. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk contact en helpen u graag zoveel mogelijk aan een bijzondere dag. Wees welkom!

comfortabel sloep huren linge leerdam

COMFORTABEL HUREN

Extra beenruimte? Standaard inbegrepen!
Onze ruime sloepen zijn door ons ontworpen en gebouwd. Comfort en gemak staan hoog in het vaandel, en dat vergroot uw vaarplezier!

Klaar om De Linge op haar mooist te ervaren?

Bel ons om uw ideale route te bespreken en leg uw dagje ertussenuit vandaag nog vast